Skip to main content

Tanja Otten

Fotografie is voor mij genieten. Opgaan in het moment.

De afgelopen jaren heb ik vele facetten van fotografie uitgeprobeerd en ik merk dat ik nu echt mijn passie heb gevonden; podiumfotografie.

Een optreden of concert fotograferen heeft voor mij iets magisch.  Muziek is gevoel en dat is wat ik ook in mijn fotografie leg.  Proberen de essentie van het optreden te vinden. Het plezier wat de artiest en of de band heeft, de saamhorigheid, de interactie, alles wat samenkomt door en voor de show.  Dit kan bij een festival, concerten of in het theater, het gaat om het podium en dat het publiek geniet.

Naast de actie op het podium vast te leggen, vind ik het ook leuk om backstageshoots en reportages van videoclips te maken.

Een backstageshoot is soms meer dan even een kijkje achter de schermen geven.  Buiten dat dit soort foto’s het vaak goed doen op de sociale media, is het ook een leuk aandenken voor iedereen die aan een show heeft meegewerkt.

Een videoclip fotograferen geeft weer een ander gevoel. Het is leuk om samen te werken met de regisseur en videograaf.  Aanvoelen wat de momenten zijn en als in een soort dans met de videograaf meebewegen zonder in de weg te staan. De foto’s zijn vaak goede reclame om de clip te promoten.

Ik geniet er enorm van dat ik dit mag beleven.

In deze tak van fotografie kan ik alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd continue blijven gebruiken en verbeteren.

Naast zelf fotograferen vind ik het ook leuk om de beginselen aan anderen uit te leggen.
Ik weet nog heel goed hoe lastig ik het vond om de stap te maken om de automatische stand vaarwel te zeggen.  Ik wilde meer invloed op de foto, maar wist niet hoe.  Als me dan werd verteld hoe diafragma en sluitertijd werken, snapte ik er niets van. 
Het koste me dan ook vele pogingen.  Maar toen het me een keer echt goed werd uitgelegd, op een manier dat ik begreep wat me te doen stond, ging er een nieuwe wereld voor me open en werd fotografie nog vele mate leuker.  Niet alleen doordat de foto’s beter werden, ik kreeg er ook meer voldoening van.  En ja soms is het hard werken, om je instelling op tijd goed te hebben staan, maar als dat dan lukt, geeft dat zo’n heerlijk gevoel, dat werkt verslavend.

contactpagina

Wat fotografie voor mij inhoudt?
‘Fotograferen is zien, alles zien, ook wat het menselijk brein automatisch invult of juist weglaat.  Dat is de sport waar ik van geniet. Daar zit wat mij betreft de kunst van een mooie en/of goede foto.’

Mijn opleiding:
De eerste beginselen van het fotograferen heb ik mijzelf eigen gemaakt, daarna heb ik om er meer over te weten te komen een schriftelijke cursus gevolgd.

Toen ik weer een stapje voorwaarts wilde, heb ik diverse praktijk cursussen gevolgd, die mij grote sprongen lieten maken.  In eerste instantie ging ik mij steeds meer toeleggen op een specifiek vlak van fotografie, maar door cursussen te blijven volgen gebeurde juist weer het tegenovergestelde en ben ik mij juist steeds breder gaan oriënteren.
Spelenderwijs leren heeft mijn voorkeur; oefenen, oefenen en nog eens oefenen en leren van je eigen fouten.
Maar een foto enkel aan het toeval overlaten, is niet wat ik prefereer.  Ik wil weten hoe mijn camera werkt.  Weten welke instelling ik nodig heb voor het resultaat wat ik voor ogen heb.

Apparatuur:
Sony A7III full frame,  Sony A77II APS-C.
Mobiele fotostudio met achtergrond, daglicht-en flitslampen.

Het belangrijkste wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, is dat fotografie niet alleen over techniek gaat.  Het gaat ook over smaak.  Je vindt iets mooi of juist niet.  Dat mag.
Ik heb besloten dat ik enkel nog dingen wil maken, die ik mooi vind. Daarom bestaat deze website uit foto’s waar ik van hou en waar ik een voorliefde voor heb.

Ik hoop dat jullie er ook van kunnen genieten. Ik wens iedereen in ieder geval veel plezier!

 

 

Om het kijkplezier voor u te bevorderen zijn de foto's op deze site verkleind zodat de laadsnelheid van de pagina's en foto's sneller gaat, hierdoor kan er bij inzoomen wat ruis te zien zijn.
Voor alle foto's op deze site geldt Copyright Tanja Otten.  De gebruikte muziek is met toestemming van de Wannebiezz.